Uzaktan Eğitim ile Derslerin İşlenmesi

 

Sevgili Öğrencilerimiz,

Dünyanın ve ülkemizin geçirdiği bu zor süreçte sizlerin eğitiminin aksamaması ve içinde bulunduğumuz şartlar altında mümkün olan en iyi eğitimi almanız için Mühendislik Fakültesi olarak büyük bir gayret içindeyiz.

Şu an itibariyle, tüm teorik derslerinizi Uzem ve/veya Zoom ile takip etmeye başladınız.

Bizler bu eğitimi sizlere ulaştırmak için haftanın yedi günü geç saatlere kadar çalışıyoruz. Ancak, bu süreçte başarılı olunması için sizlerin desteğine ihtiyaç var:

1- Canlı verilen tüm dersleri canlı olarak takip ediniz. Lütfen “daha sonra dinlerim” diyerek bu çok önemli görevinizi ihmal etmeyiniz.

2- Sizlerle paylaşılan ders videolarını mutlaka izleyiniz.

3- Hocalarınız online interaktif görüşmeler (“ofis saatleri” veya “soru cevap” şablonunda online buluşmalar) organize ederse, bunlara mutlaka katılınız. Sorular sorunuz.

4- Derslerinizi düzenli çalışınız. Eğer konuları biriktirirseniz, sınav vakti geldiği zaman telaş ve panik ile başarılı bir hazırlık yapmak çok güç olacaktır.

Bizler Mühendislik fakültesi olarak 3 veya 4 saatlik bir dersin 1 saat olarak işlendiği takdirde yeterli olmayacağına inandığımız için, 1 saat ile sınırlı Uzem’e ilaveten bir canlı eğitim aracı (Zoom yazılımını) kullanmaya karar verdik [Boğaziçi, İTÜ ve Bilkent gibi birçok üniversite bu yazılımı kullanmaktadır]. Bu kararı verirken önemli bir risk aldık: Hem maddî bir külfetin altına girdik, hem de öğretim elemanlarımıza belki bazı diğer fakültelerdeki hocalardan beklenmeyen ilave bir yük yükledik.

Eğer sizler derslere katılırsanız, sizlerin online eğitimleri takip ettiğinizi, kayıtlı videoları izlediğinizi, interaktif olarak veya e-mail ile sorular sorduğunuzu görürsek, bu bize büyük moral ve güç verecektir.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kurulduğu yıllardan bu yana eğitim kalitesinde her zaman öncü bir konumda bulunmuştur. 2000 Yılında EFQM (European Foundation for Quality Management) Ödülü finalisti olarak, bu tür bir başarıyı gösteren Avrupa’daki ilk ve tek eğitim kurumu olmuştur. Bu konuyla ilgili eski bir haberi sizlerle paylaşmak isterim:

http://arsiv.ntv.com.tr/news/20499.asp

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/uc-turk-sirketi-avrupa-kalite-finalinde-39171464

2012 yılında J. Paulo Davim tarafından yazılmış olan “Mechanical Engineering Education” isimli eserde bu husus şöyle ifade edilmektedir:

“In 2000, a university did reach the finalist category for the first time – Marmara University, Faculty of Engineering, Turkey.”

2019 senesinde Fakültemizin 7 bölümünün MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (MAK) tarafından değerlendirmesi yapılmış, yapılan detaylı incelemeler ve değerlendirme ziyareti neticesi bölümlerimizin akredite edilmesine karar verilmiştir. MÜDEK hem Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı ENAEE, hem de Washington Accord üyesidir. Bu nedenle MÜDEK Akreditasyonu, Avrupa’daki tüm üye ülkelere ilave olarak, Amerika (ABET), Kanada, Japonya vb. gibi diğer dünya ülkeleri için de doğrudan tanınırlık getirmiş olmaktadır. 

Hedefimiz içinde bulunduğumuz kriz dönemini eğitimde kalitede taviz vermeden yönetmek ve aşmaktır. Ancak, bunu kendi başımıza yapamayız. Geçmiş başarılarımızın tamamı, o başarıları elde ettiğimiz yıllardaki öğrencilerimizin doğrudan katkılarıyla gerçekleşmiştir. Bu dönemde de siz öğrencilerimizin katkısına ihtiyacımız var!

Hepinize başarılar diliyor, daha güzel günlerde görüşmek üzere diyorum.

 

Prof. Dr. Ömer Akgiray

Mühendislik Fakültesi Dekanı

Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı

omer.akgiray@marmara.edu.tr

 

HIZLI ERİŞİM