Laboratuvar Kapı Kartlarının Yetkilendirilmesi

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesi derslik binalarındaki eğitim ve araştırma laboratuvar kapılarının kart yetkilendirme işlemleri ile ilgili hususlar aşağıda verilmektedir.

1. Kart yetkilendirme talebinde bulunmadan önce ilgili laboratuvarın tehlike sınıfına göre gerekli olan eğitimlerin neler olduğunun öğrenilmesi gereklidir.

      • Yeşil renk koduna sahip laboratuvarlar için gerekli eğitimler
        • Temel İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG) eğitimi
      • Sarı renk koduna sahip laboratuvarlar için gerekli eğitimler
        • Temel İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG) eğitimi
        • Laboratuvar Güvenlik Eğitimi
      • Kırmızı renk koduna laboratuvarlar için gerekli eğitimler
        • Temel İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG) eğitimi
        • Laboratuvar Güvenlik Eğitimi
        • Cihaz Yetkinlik Eğitimi

Eğitimlerin alındığına dair beyan edilmesi gereken belgeler;

Temel ISG Eğitimi → İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimi Belgesi veya İSG-2 dersinden başarılı olduğunu gösterir transkript

Laboratuvar Güvenlik Eğitimi → Son iki sene içinde Laboratuvar güvenlik eğitimi aldığına dair Bölüm Başkanı ve ilgili Laboratuvar sorumlusu tarafından imzalanmış belge

Cihaz Yetkinlik Eğitimi →  Laboratuvarda bulunan ve kullanımında yetkinlik gereken cihazlar için Cihaz Yetkinlik Eğitimi aldığına dair Bölüm Başkanı ve ilgili Laboratuvar sorumlusu tarafından imzalanmış belge

ISG eğitimi eksik olan öğrenci ve personel için bölümden üst yazı ile fakülte yönetimine gelen ISG eğitim talep dilekçeleri Üniversitemiz ISG Koordinatörlüğü’ne iletilmekte ve gerekli eğitimleri almaları sağlanmaktadır.

2. Lisans öğrencilerine sadece “yeşil” kodlu laboratuvarlar için kart yetkilendirmesi yapılacak olup “sarı” ve “kırmızı” kodlu laboratuvarlar için kart yetkilendirmesi yapılmayacaktır.

3. Öğrenciler için yapılan kart yetkilendirme taleplerinde laboratuvar tehlike sınıfı renk koduna göre ilgili eğitimleri (İSG, laboratuvar güvenlik ve yeterlilik eğitimi) alıp başarı ile tamamlayan kişilere ilgili laboratuvarın sorumlusu ve bölüm başkanının bilgisi dahilinde kart yetkilendirmesi tanımlanacaktır. Kart yetkilendirme sürecinde yapılması gereken tüm işlemler (gerekli belgelerin hazırlanması, kontrollerinin yapılması vb.) ilgili laboratuvarın sorumlusu tarafından takip edilecektir.

4. Akademik personel/İdari Personel ve Öğrenciler için yapılacak kart yetkilendirme taleplerinde Kart Yetkilendirme formunun eksiksiz bir şekilde doldurularak Talep dilekçesi ile beraber bölüm başkanlığı bilgisi dahilinde EBYS üzerinden dekanlığa gönderilmesi gerekmektedir. 

5. Kart yetkilendirme işlemlerinin başlaması için bölüm başkanlıklarına yazılacak talep dilekçelerinde gerekli eğitimlerin aldığına dair belgelerin beyan edilmesi gerekmektedir. Eksik belge olması durumunda yetkilendirme işlemi yapılmayacaktır.

6. Akademik, idari personel ve öğrenciler için kart yetkilendirme sürecinde izlenmesi gereken adımlar kart yetkilendirme süreç haritasında ayrıca verilmektedir.

 

Tablo 1. Laboratuvar Tehlike sınıfları ve Renk Kodları

Bölüm Tehlike Sınıfı Kodu
Bilgisayar Mühendisliği Az tehlikeli Yeşil
Endüstri Mühendisliği Az tehlikeli Yeşil
Elektrik Elektronik Müh. Tehlikeli Sarı
İnşaat Mühendisliği Tehlikeli Sarı
Makine Mühendisliği Tehlikeli Sarı
Biyomühendislik Çok tehlikeli Kırmızı
Çevre Mühendisliği Çok tehlikeli Kırmızı
Kimya Mühendisliği Çok tehlikeli Kırmızı
Metalürji ve Malzeme Müh. Çok tehlikeli Kırmızı

*Tehlike Sınıfları İşyerleri tehlike sınıfı tebliğine göre, laboratuvarda yapılan esas iş baz alınarak Avrupa standartlarında düzenlenmiş NACE kodları vasıtasıyla belirlenmiştir




Bu sayfa Mühendislik Fakültesi tarafından en son 26.07.2024 13:52:06 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM