ÖĞRETİM ÜYEMİZ UNESCO TÜRKİYE MİLLÎ KOMİSYONU UNESCO- L’ORÉAL ULUSAL GENÇ BİLİM KADINLARINA DESTEK BURSUNU KAZANMIŞTIR

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd Doç Dr Asuman Çelik Küçük Unesco Türkiye millî komisyonu Unesco-L’oréal ulusal genç bilim kadınlarına verilen 2014 yılı destek bursunu kazanmıştır.

 

Yrd Doç Dr Asuman Çelik Küçük tarafından önerilen Li pillerinde yüksek sıcaklıklarda çalışabilen yeni nano lif polimer elektrolitlerin geliştirileceği proje L’ORÉAL TÜRKİYE “GENÇ BİLİM KADINLARINA DESTEK BURSLARI’ tarafından desteklenen 3 projeden biri olarak seçilmiştir.

UNESCO TÜRKİYE MİLLİ KOMİSYONU tarafından desteklenen L’ORÉAL TÜRKİYE “GENÇ BİLİM KADINLARINA DESTEK BURSLARI”  uluslararası “For Women In Science” programının bir uzantısıdır. 2003 yılından itibaren Türkiye’de  L’ORÉAL-UNESCO ortaklığınca  yürütülmektedir.

 

Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri alanlarında araştırma yapmakta olan üçer genç kadın araştırmacı bu program çerçevesinde $15 000 değerinde birer yıllık burs ile desteklenmektedir. Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

http://www.unesco.org.tr/?page=15:99:1:turkce:255

 

Proje Özeti:

Yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömrü sayesinde son teknoloji ürünü olan lityum iyon pilleri; cep telefonu, kamera, mp3, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir cihazlarda enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Taşınabilir elektronik aletlerin yanı sıra kullanım alanları askeriyeden otomotiv sektörüne hatta uzay gemileri ve bunların teçhizatlarını imal eden sanayiye kadar kendine yer edinmiştir. Li-ion pilleri anot, katot ve elektrolit olmak üzere üç ana komponentten oluşmaktadır. Genel olarak elektrolitler, katı polimer elektrolit, jel polimer elektrolitler ve sıvı elektrolitler olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

Gerçekleştirilmesi hedeflenen bu projede, Li’u iyonik sıvı hareketliliği ile iletebilen aynı zamanda mekanik özellikleri elektro eğirme yöntemi ile iyileştirilmiş, yüksek sıcaklıklarda çalışabilen yeni nano lif polimer elektrolitler hazırlanacaktır. Isı mukavemeti oldukça iyi olan ve nano yapıya sahip organik-inorganik hibrit malzeme, iyonik sıvının tutturulacağı matris olarak kullanılacaktır. Yapının inorganik kısmını üç boyutlu Si-O ve organik kısmını ise Li iyonunun geçişini kolaylaştıracak polimer kısmı oluşturacaktır.

Bu projenin başarı ile tamamlanması durumunda yeni kullanıma sunulacak mekanik özellikleri iyileştirilmiş ve aynı zamanda bataryanın sürekli çalışmasından kaynaklanan veya yan reaksiyonlardan oluşan ısıdan etkilenmeyecek veya çevre ısısından dolayı yan reaksiyonlara maruz kalmayacak Li-ion pillerinde kullanılan jel polimer elektrolitlere alternatif malzemeler hazırlanmış olacaktır. Böylece oda sıcaklığında veya yüksek sıcaklıklarda kullanılabilecek ve günümüzde elde edilen en iyi iletkenlikten daha yüksek iyon iletkenliğine erişebilecek yeni bir elektrolit malzeme hazırlanması hedeflenmektedir. 

 

QUICK MENU